Gebelikte Beslenme
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
GEBELİKTE BESLENMEDE 20 ALTIN ÖNERİGebelik dönemi biz kadınlar için en yaşanılası dönemlerden birisidir. Bir yandan vücudumuzdaki değişikliklere uyum sağlamak, bir yandan doğacak çocuğumuzun sağlık durumunu düşünmek, gebelik boyunca alacağımız kiloları nasıl vereceğimizi düşünmek ve daha birçok sorular sorular sorar dururuz kendimize. Yaşam şekli, sosyo ekonomik duruma, kişilik yapısına göre bu sorular şekil almaktadır. Bu dönem zor olsa da paylaşıldıkça aşılabilecek bir durum olduğu unutulmamalıdır ki bu dönemde eşlere büyük görevler düşmektedir. Yeterince ilgi görmemek, destek görmemek gebelik psikolojisinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden eşler anlayışlı olmalı ve sabır göstermeli. Geçici bir durumdur. Yaşanılan aşkın meyvesi olduğu hatırlanmalıdır.
Gebelik Öncesi Dönemde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
• Anne ve baba olacak kişiler kan gruplarını doğumdan önce öğrenmelidirler.
• Gebeliğin zamanlaması doğru yapılmalıdır.
• Sağlıklı yaşamı olumsuz etkileyen davranışlardan sakınmalıdır.
• Gebelikten önce var olan hastalıklar tedavi edilmelidir.
• Gebelikten önce ve gebelik sırasında demir, iyot ve vitaminler içeren yiyeceklere ağırlık verilmelidir.
• Ailede varsa ( ırsi ) kalıtsal hastalıklarla ilgili araştırma yapılmalıdır.
• Anne olacak kişinin kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığının olup olmadığı araştırılmalıdır.
• Gebelikten önce annenin kilosu normal sınırlarda olmalıdır.
• Bebek bakımı ile ilgili bilgi ( emzirme vb. ) edinilmelidir.
Gebelikte riskli durumlar;
•18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelikler
•Daha önceki gebelik sayısı, çoğul gebelikler arasında geçen süre
•Kronik hastalıklar
•İlaç kullanımı
•Genetik yapı dikkate alınarak tedavi uygulanmalı ve beslenme programı
Gebeliğinizin hangi döneminde bulunursanız bulunun şu andan itibaren beslenme konusunda atacağınız her olumlu adım mutlaka hem size hem de bebeğinize yararlı olacaktır. Son aylarınızda olsanız bile beslenme konusunda yapacağınız iyileştirmeler en azından doğacak bebeğinizin doğum sonrası ilk altı aylık dönemde ihtiyacı olan demir ve vitamin depolarını oluşturmasını sağlar.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Gebelik süresince annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile bebekte oluşabilecek sorunlar:
•Zamanından önce, erken doğum (prematüre)
•Düşük doğum ağırlıklı bebek (doğum ağırlığının 2500gm’ın altında olanlar)
•Bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları
•Ölü doğumlar
Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşabilecek bu sorunlar; 18 yaş altında (adölesan gebelerde) ve 35 yaş üstündeki kadınlarda, sık aralıklarla (2 yıldan az) gebe kalan ve çoğul gebeliği (ikiz, üçüz) olan kadınlarda daha fazla görülmektedir.
GEBELİKTE NEKADAR KİLO ALMALIYIM?
Gebelik sürecinde uygun ağırlık kazanmak çok önemlidir. Dengeli bir beslenme programı ile düzenli ve dengede kilo artışı gösterebilirsiniz. Bebeğinizi ağırlığı, sizin gebelik boyunca almış olduğunuz kiloya bağlıdır.6 kg altında kilo kazanmak düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmanıza neden olabilmektedir.Bebeğin ağırlığının yanı sıra, artan kan hacmi, büyüyen göğüsler, plasenta ve amniyotik sıvı annenin ağırlık artışına katkıda bulunmaktadır. Sağlıklı yetişkin kadınlar için gebelik süresince normal ağırlık kazanımı 10-14 kg ( ayda 1-1,5 kg) arasındadır.
Gebeliğin başlangıcında şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Aşırı şişmanlık doğum zorluğuna neden olabilir. Gebelik başlangıcında zayıf olan kadınlarda 14-16 kilo ağırlık kazanılması beklenir.
Hangi besin kaynakları ne işe yarar?
Et, yumurta, kuru baklagiller: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Protein ve demir gereksinimini karşılarlar.
Süt ve süt ürünleri: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidirler. Protein ve kalsiyum kaynağıdırlar.
Sebze ve meyveler: Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri sağlarlar.
Tahıllar: Kalori ve B grubu vitaminleri içerdiklerinden büyüme ve gelişmeye için önemlidirler.
Yağ ve şekerler: Sadece enerji içerirler ve enerji açığını kapatırlar.
GEBELİKTE BESLENMEDE 20 ALTIN ÖNERİ
1.Gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarı arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenleyebilirsiniz.
2.Öğünleriniz sık ve az porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun.
3.Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.
4.Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır.
5.Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin.
6.Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.
7.Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunlar harici vitamin veya mineral alımı gereksizdir.
8.Gebeliğin ilk aylarında yapılan “Toxoplasma testleri” sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız şarttır. Özellikle kedi ve köpek dışkılarıyla bulaşan bu rahatsızlık gebelik döneminde ortaya çıkarsa bebekte ölümcül veya sakatlıklara yol açan problemlere neden olabilir. Toxoplasma özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile iyi pişmemiş çiğ etlerden geçer.Toxoplasma ülkemizde özellikle çiğ etlerin yoğun olarak tüketildiği doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde sık olarak görülmektedir.
9.Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkılabilir.
Özellikle ileri aylarda kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
10.Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.
11.Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltın.
12.Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlayabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında olan bu bulantı ve kusmalardan kendinizi korumak için bu dönemde katı, kuru ve yağsız gıdaları tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.
Bu dönemde tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdaları alarak şikâyetinizle baş edebilirsiniz. Az ve de sık yemeyi unutmayın.
13.Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden( nohut, fasulye, mercimek ) sağlayabilirsiniz.
14.Artan kalsiyum ihtiyacınız için normal beslenmenize ilaveten her gün 1 bardak
Süt / yoğurt ya da 2 su bardağı ayran yâda 2-3 kibrit kutusu kadar peynir ya da 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır.
15.Artan demir ihtiyacınızı et, sakatat, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ilaveten doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekmektedir.
16.Vitaminleri bol su ile yıkanmış taze sebze ve meyvelerden karşılayabilirsiniz.
17.Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemi için günde en az 8 bardak su içmek ve lifli gıdalarla beslenmek yardımcı olacaktır.
18.Tuz; tansiyon yükselmesine ve vücudunuzda su tutulmasına neden olacağından mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Şeker, fazla kilo alımına neden olacağından azaltılmalıdır. Taze meyveler yiyerek alacağınız şeker vücudunuz için yeterli olacaktır.
19.Gebe olduğunuz halde sigara içmeniz, alkol kullanmanız, sigara içilen yerlerde bulunmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından önemli sorunlara sebep olabilir.
20.İçeriğini bilmediğiniz besinleri tüketmekten kaçınınız.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumu Gönder