30 Nisan 2012 Pazartesi

Kumpiri Nasıl Tüketmeli


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@KUMPİRİ NASIL TÜKETMELİ
Kumpir, her ne kadar çok uzun yıllar anneler ve nineler tarafından kuzineli sobalarda kış günlerinin içimizi ısıtan yiyeceği olarak bilinse de, 90 lı yılların başlarında popülerleşerek yeme-içme pazarına girmeye başlamıştır. Her fast food ürününde olduğu gibi önce gençlerin tercihleri arasına giren kumpir, hamur ve et  seçeneklerinin dışında besleyici ve doyurucu alternatif bir seçenek sunduğundan diğerlerinden ayrı bir yerde konumlandırılabilir. Daha çok kış yiyeceği olarak düşünülse de özellikle yaz akşamları deniz kenarında yemesi de çok keyiflidir.
Biliyoruz ki kumpirin ana maddesi patatestir. Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesidir. Karbonhidratlar günlük beslenmemizin U-60 ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır.
Aynı miktar portakalın yarısına yakın miktarda C vitamini içerdiğini çoğumuz bilmesek de, küçükten büyüğe hepimiz çok severiz patatesi. Nişasta oranının ve fırınlanmış patatesin glisemik indeksinin yüksek oluşu bazılarımızı korkutabilir. Ancak diyabet yani şeker hastası değilsek bu korkuları fazla yaşamamamız gerekir. İstanbul'un kumpirle özdeşleşmiş semti olan Ortaköy'de gezerken kumpir yemek zevk olmalı çoğumuz için.
Kumpirimizin yapılışını izlerken seçeceğimiz içerikler önemlidir aslında.
Mesela kumpirimizi şu iki şekilde hazırlatabiliriz.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@1) Büyük boy haşlanmış patates 2 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı kaşar peyniri 1 yemek kaşığı yeşil zeytin 1 yemek kaşığı siyah zeytin 1 büfe sosis 3 yemek kaşığı rus salatası 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır 2 yemek kaşığı mayonez 2 yemek kaşığı  ketçap 2 yemek kaşığı bezelye 1 su bardağı kola=840 cal
Bu kalori hepimizin gözünü korkutabilir haklı olarak. Ama yine çoğumuz saatlerdir gezmiş ve çok acıkmış olarak süper karışık da denen bu seçeneği seçebiliriz.
Bir de şu seçeneğe bakalım;
2) Büyük boy fırınlanmış patates 2 yemek kaşığı bezelye 2 yemek kaşığı mısır 2 yemek kaşığı ketçap 2 yemek kaşığı zeytin 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu= 380 cal
Bu ikinci seçenekle yarı yarıya kaloriden kazanıp tereyağ, kaşar peyniri ve mayonezin verdiği fazla yağdan özellikle kolesterolümüzü artıracak doymuş yağdan korunmuş oluruz.
Ayrıca nitrit ve nitrat tan zengin olan sosisin sağlıklı beslenmede pek yeri olmadığından birinci seçeneği tavsiye etmem.
İlk seçenekte mayonez ve rus salatası da seçmiştik. Bu seçenek özellikle yaz aylarında iyi koşullarda muhafaza edilmeyen ürünlerle bizde besin zehirlenmelerine kolaylıkla neden olabilir. Çünkü mayonez çok kolay bozulabilecek çiğ yumurta içerir. Ki yağ oranı da hayli fazladır.
Kumpirimizin yanına alacağımız içecek de önemli tabiî ki. İkinci seçenekte seçtiğimiz taze sıkılmış portakal suyuyla menümüzün hem vitamin hem antioksidan miktarını arttırmış oluruz.
Bunun gibi besin seçimlerimizde biraz dikkatli olduğumuzda, kötü, yanlış gibi görünen seçenekleri çok sağlıklı ve leziz öğünlere dönüştürebiliriz.
 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Dyt. Gülşen Lükel

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumu Gönder

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons